Друга Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба Војводине одржана у Зрењанину

Друга Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба Војводине одржана је дана 14. августа 2023. године у спортској хали „Звонко Вујин“ у Зрењанину, а домаћин те манифестације је Градско удружење пензионера "Зрењанин".

Отварајући Олимпијаду и поздрављајући учеснике и организаторе градоначелник Зрењанина Симо Слапура је рекао да је ово такмичење уједно и доказ како се може бити активан и у трећем добу.

“Играма и организацијом Спортске олимпијаде почели смо на локалном нивоу, а затим смо је проширили на ниво Баната и ево сада, већ другу годину, имамо ниво Војводине. Ове године одзив је преко 80 процената градских и општинских удружења пензионера” – рекао је градоначелник.

Идеја о организацији, навео је, родила се у години када је Зрењанин носио титулу Европског града спорта 2021. године, да се у сарадњи са гранским савезима и струковним савезима на националном нивоу Олимпијада организује управо овде у Зрењанину.

”По речима гостију и организатора из кровних организација, можемо рећи да смо и овога пута показали да смо добар домаћин и верујем да ћемо и у народном периоду са нашим пензионерима, са нашим најстаријим суграђанима, имати још додатних програма који се тичу њиховог активног трећег добра” – казао је градоначелник Салапура и истакао да је један од главних елемената бодовања за титулу Европског града спорта био и масован спорт, као и рекреативни спорт и спорт пензионера.

Управо сада на тим темељима и на основу тих критеријумима, указао је, створене су могућности, а постоје и ресурси, инфраструктура и људи који то могу да изнесу. “Доказало се да заједно можемо да будемо репрезентативни домаћи свих манифестација, посебно овако масовних манифестација као што је ово такмичење пензионера.”

Председник Градског удружења пензионера Зрењанин Славко Шућуревић рекао је да је део активности у склопу Олимпијаде спорта, културе и здравља већ одржан почетком месеца.

“Наиме, у нашем граду одржана је ликовна колонија, као и литерарни конкурс, а данас ће бити саопштена и имена најуспешнијих из области прозе, поезије и афоризама.”

На данашњој Олимпијади учесници који су по речима Шућуревића заиста расположени такмичили су се у четири дисциплине; пикадо, шутирање пенала у малом фудбалу, слободно бацање у кошарци и брзо ходање.

Пензионери су наставили дружење у Хотелу „Војводина“ где су била додељена признања најуспешнијим учесницима Олимпијаде.

У склопу одржавања Олимпијаде, дана 05. августа 2023. године била је организована и ликовна колонија у хотелу “Војводина”. Неколико фотографија са ње можете погледати у наставку.

Извор: https://www.zrenjanin.rs/; приватне фотографије учесника

Previous
Previous

Oдржан радни састанак тимова за организацију 16. Oлимпијаде трећег доба

Next
Next

Формирано волонтерско саветовалиште Покрета ТДС за подршку здравом старењу