Клуб ветерана, акцијаша и еколога Покрета ТДС обележио Светски дан заштите животне средине

Клуб ветерана, акцијаша и еколога Покрета ТДС организовано је обележио Светски дан заштите животне средине 5. јун. Овај датум одредила је Генерална скупштина УН, јер је тог дана одржана Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године уз учешће 113 држава које су усвојиле заједичку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине, а управо на предлог Југославије усвојено је да се овај датум одреди као дан кад се у целом свету покрећу бројне активности за достизање одговорнијег односа људи према окружењу.

Некадашњи бригадири, који су од ране младости усвојили правила активног односа у заштити природе, овог пута окупили су се на планини Космај, да на Малом врху уклоне остатке зимског и пролећног утицаја на природу: суве гране, лишће и непозвано самоникло биље у непосредном окружењу Споменика Космајском партизанском одреду на око 500м2.

Нажалост, није било могуће уклонити утицај неодговорних људи – графите са монументалног споменика, које неко може да “одслика” за неколико минута, а за скидање није довољна добра воља и руке, већ специјална опрема и хемијска средства.

Окупљање је отпочело кратким обраћањем Миодрага Милошевића, председника Клуба, који је говорио о поводу скупа и значају доприноса сваког од нас заштити животне средине.

Пре преласка на радне активности, Раде Стевановић из Сопота (некад и сам омладински руководилац и учесник омладинских радних акција, потом и председник општине Сопот) говорио је о историјском путу Космајског партизанског одреда, као и подизању споменика “Искра слободе” 1971. године тридесет година од дана формирања одреда 2. јула. Од завршетка Другог светског рата и првог великог збора 1945. године, тога дана на Космају се сваке године одржава велики народни антифашиштички скуп.

Дан у ком су припадници Клуба ветерана ОРА Покрета ТДС објединили еколошке активности и неговање културе сећања на светле тренутке антифашистичке прошлости, завршен је уз бригадирски пасуљ.

Previous
Previous

Позив за дружење у Пословном клубу Покрета трећег доба Србије

Next
Next

Извештај са Скупштине Покрета трећег доба Србије