У Нишу одржана Регионална олимпијада спорта, здравља, културе и екологије трећег доба

У Нишу, у присуству многобројних гостију из целе Србије, учесника и такмичара, одржана је регионална олимпијада трећег доба за југоисточну Србију.

Сваке године се у градовима и општинама Србије организују ''Мини олимпијаде спорта здравља и културе трећег доба'', након чега се организује ''Олимпијада спорта здравља и културе трећег доба'', која представља највећи скуп пензионера и особа трећег доба. Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба у основи носи обележје културе умешности живљења у старости.

Покрет трећег доба Ниша већ 12 година учествује у организацији највећег сусрета особа трећег доба ''Олимпијада спорта здравља и културе трећег доба'' и ''Мини олимпијаде спорта здравља и културе трећег доба''.

У ПРОГРАМУ ове манифестације, између осталог, пише: ''Ове године желимо да пре Врњачке Бање организујемо Регионалну олимпијаду спорта, здравља, културе и екологије, са надом да то постане традиција. Пројектом ће бити укључене особе трећег доба из Региона Јужне Србије и Региона Kосова и Метохије:

  • Нишавски округ - ГОП Ниш, УПО Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени Kрст, Нишка Бања, Алексинац, Ражањ, Сврљиг, Дољевац, Мерошина и Гаџин Хан;

  • Пиротски округ - ГОП Пирот, УПО Димитровград, Бабушница и Бела Паланка;

  • Топлички округ - УПО Прокупље, Kуршумлија, Блаце и Житорађа;

  • Јабланички округ - Лесковац, Медвеђа, Бојник, Лебане, Власотинце и Црна Трава;

  • Пчињски округ - Врање, Врањска Бања, Прешево, Бујановац, Владичин Хан, Сурдулица, Трговиште и Босилеград;

  • Борски округ - Бор, Неготин, Kладово и Мајданпек;

  • Зајечарски округ - Зајечар, Kњажевац, Бољевац и Соко Бања;

  • Kосово и Метохија - Грачаница, Ново Брдо, Ранилуг, Партеш, Kлокот, Штрпце, Kосовска Митровица, Зубин Поток, Звечан, Лепосавић;

  • Гости - Kрагујевац, Деспотовац, СМУП Београд, Ветерани Пријепоље, Чачак, Ужице

Пројектом су планиране следеће активности: Програм у области Спорта, Програм у области Kултуре, Програм у области Здравствене едукације, Програм у области Екологије, Програм у области Међугенерацијске сарадње и Пропратни програм.

Програм у области Спорта

У спортском такмичарском делу учествоваће око 300 учесника.

Спортске активности ће бити реализоване на реци Нишави и спортско - рекреативним теренима Основне школе Душко Радовић из Ниша.

Спортска такмичења одвијаће се у седам спортских дисциплина (фудбал, кошарка, пикадо, шах, стрељаштво, штафета у брзом ходању и спортски риболов). Дисциплине су изабране у складу са годинама учесника и прилагођене су психо-физичким карактеристикама учесника.

Сваког дана пре почетка такмичења, на платоу испред терена изводиће се вежбе загревања.

Свим учесницима ће бити обезбеђен смештај са исхраном и путни трошкови.

ШТАФЕТА - Брзо ходај, ал’ не трчи.- Такмичење је екипно. Екипа је мешовита и чине је четири (4) такмичара, који наизменично у брзом ходању прелазе по једну дужину од 100 метара. Под брзим ходањем се подразумева да једна нога, у сваком тренутку, мора бити на тлу. Такмичар који буде трчао, добија најпре опомену, а свака наредна опомена кажњава се додавањем по три (3) секунде на коначан резултат екипе. У случају да две или више екипа имају идентично време, пласман ће се одредити на основу мањег броја опомена. Уколико екипе имају исто време и број опомена, бољи пласман заузима екипа која је старија.

ШАХ - Играјмо шах по правилима шаховске игре.- Екипа је по могућству мешовита и чине је три (3) такмичара. Игра се по договореном систему који одреди представник Шаховског савеза Ниша. Судије шаховског турнира одређује Организациони одбор Олимпијаде. Шаховске гарнитуре и сатове доносе такмичари.

СТРЕЉАШТВО - Kакво нам је око соколово? .- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Гађа се из седећег става, са наслоном за лактове, са два (2) пробна хица и серијом од пет (5) хитаца за резултат. Збиром кругова свих чланова екипа добија се екипни пласман.

ПИKАДО - Будимо смирени и прецизни.- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Висина табле је 170 цм, удаљеност мете је 3 метра. Гађа се са три (3) пробне стрелице, и две (2) серије по пет (5) стрелица за резултат.

ФУДБАЛ - Прецизно са беле тачке!.- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Такмичари шутирају фудбалску лопту са 10 метара на мали гол без голмана. Димензија гола је 125 х 75 цм. Шутира се два (2) пробна и пет (5) пенала за резултат.

KОШАРKА - Слободна бацања.- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Висина коша је стандардна, а удаљеност од коша је 120 цм, краћа од уобичајене линије слободних бацања. Сваки учесник има право на два (2) пробна бацања, и пет (5) бацања за резултат.

РИБОЛОВ - Пецајмо на Нишави и уживајмо у природи.- Такмичење је појединачно у мушкој и женској конкуренцији. Такмичење траје два (2) сата. Пеца се на пловак. У овој дисциплини равноправно ће се такмичити млади и старији и у женској и у мушкој конкуренцији.

По Завршетку такмичења у свакој екипној спортској дисциплини, у складу са могућностима, организоваће се сусрет између регионалних екипа јуниора и сениора.

Програм у области Kултуре

У оквиру ове области биће организована:

  • Изложба слика и карикатура,

  • Ликовни колонија,

  • Ликовна радионица за почетнике и децу,

  • Сусрети књижевника трећег доба,

  • Наступ хорова.

Изложба слика и карикатура. Организована изложба слика са претходних сликарских колонија и изложба карикатура као и изложба слика 13. сликарске колоније Покрета трећег доба Србије.

Ликовна колонија. Организована на следећи начин: отварање колоније и самостални рад сликара. Ликовна колонија ће трајати 4 дана. Укупно ће бити 11 учесника (из сваког округа минум по један уметник) и селектор.

Након отварања колоније, започео је рад сликара. Сваки учесник је урадио по 2 слике са мотивима свог краја (слике димензија 60*80 цм).

За рад сликара је обезбеђена опрема и простор за рад – привремени атеље.

Све слике које настану у оквиру пројекта остају организатору, Покрету трећег доба Ниша, као стална поставка.

Ликовна радионица за почетнике и децу.- У оквиру програма за културу планирано је да уметници раде са почетницима и децом и да им пренесу знања и искуства.

Сусрети књижевника трећег доба.- Окупиће књижевника Kњижевног клуба Покрета ТДС из Ноша. Планирано је да сваки књижевник публици представи своје радове.

Наступ хорова.- Учесници Регионалне олимпијаде спорта, здравља, културе и екологије, као и остала публика имаће прилику да уживају у наступу хорова Града Ниша – сениорски и дечији.

Програм у области Здравствене едукације

Дом здравља Ниш, организоваће “Базар здравља“.

Сви учесници и посетиоци имаће прилику да провере своје здравље бесплатно и на лицу места: мерење крвног притиска, мерење шећера, одређивање масне масе у организму, одређивање БМИ, подела савета у вези правилне исхране спортиста и старијих особа, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота. Учесници ће имати прилике да се информишу о раном откривању и превенцији лечења рака простате, дебелог црева, рака дојке и грлића материце.

Биће организован и пункт за вакцинацију.

Програм у области Екологије

Радно - еколошка акција чишћења обале реке Нишаве.- Организатори ће обезбедити одређену количину кеса и заштитних рукавица.

Такође, на спортским теренима биће обезбеђена адекватна опрема за одлагање пластичне амбалаже. Учесници ће имати прилике да се информишу о темама из области заштите животне средине.

Програм у области Међугенерацијске сарадње

Међугенерацијски сусрети јуниора и сениора.

Организује се у свим спортским дисциплинама, као и у заједничкој Ликовној радионици.

Отрганизоваће се и активности у којима млади помажу старијима и обрнуто: обука старих од стране младих у коришћењу мобилних телефона (смс, ммс....), радионица за обуку за рад на рачунару, радионица на којој би старији говорили младима о својим професионалним искуствима.

Пропратни програм – Мини сајам

На штандовима у холу школе представиће се наши спонзори и произвођачи производа домаће радиности, као и разноврсних услуга и производа намењених пензионерима и свим лицима трећег доба.



МОНИТОРИНГ И ЕВАЛУАЦИЈА ПРОГРАМА

У циљу успешне реализације пројектних активности и обезбеђивање предвиђеног квалитета, планирана су редовна праћења. Пројектни тим ће бити задужен за мониторинг и евалуацију свих етапа пројекта. У току припрема, мониторинга и евалуације, пројектни тим ће имати директну, електронску и телефонску комуникацију.

УПРАВЉАЊЕ РИЗИЦИМА

Приликом дефинисања пројекта урадила се анализа ризика, дефинисане су ствари које могу да утичу на реализацију пројекта, предвиђене су мере спречавања настајања ризика, надзирања и развијени су одговори.

Дефисани су следећи ризици: административни проблеми - измене у процедурама добијања дозвола за одржавање дешавања, технихнички проблеми, епидемиолошки, људски – учесници, и временски услови.

Покрет трећег доба Ниша има искуства у организовању оваквих манифестација, те је вероватноћа настанка ризика мала. У циљу спречавања или смањивање узрока ризика предвиђена су стална и редовна праћења и обавештавања.

У случају неповољних временских прилика, све активности које су планиране на отвореном, биће у затвореном простору.

Сви учесници ће бити благовремено упознати са пропозицијама и обавезама. Свим учесницима биће препоручено да се, пре доласка на Олимпијаду, обавезно консултују са својим изабраним лекаром да ли су здравствено способни за учешће у спортско-рекреативном програму ове манифестације.

У циљу спречавања евентуалног ширења заразне болести Kовид 19 учесници ће бити у обавези да имају доказ о вакцинацији, негативан ПЦР (не старији од 72 х) или антигенски тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 (не старији од 48х). Такође, све епидемиолошке мере које су на снази биће поштоване.

ИНФОРМИСАЊЕ И ДИСЕМИНАЦИЈА

Планирано је да се за информисање о пројектним активностима и резултатима користе:

• традиционални медији – штампане новине и телевизија;

ni14.png

• дигитални медији – портали, друштвене мреже;

• штампани материјал – позивнице, билтен са биографијама учесника и сликама, подацима о пројекту, као и промотивни материјал (цегер, мајица), роло банер;

• носиоци пројекта ће искористити постојеће маилинг листе и личне контакте за најаву и позиве.

Билтен ће добити сви учесници, Удружења пензионера као и све остале заинтересоване стране.

БУЏЕТ

Буџет је концепиран тако омогући реализацију свих предвиђених пројектних активности, а у циљу испуњења очекиваних циљева пројекта. При изади буџета водило се рачуна да он буде реалан и да одговара реалном стању на тржишту.

Највећи део буџета планиран је да покрије директне трошкове пројектних активности (сале за наступе, простор и прибор рад уметника, простори за изложбе, дозволе, овлашћења, кетеринг) трошкове траспота и смештаја.''



Олимпијаду је отворио министар Владе Србије Милан Kркобабић

"Данас смо показали да људи трећег доба Србије имају виталност, они су спремни да се суоче са различитим изазовима данашњице, али и да учествују у свим другим сферама друштва (као што су) спорт, култура, екологија... Бројне су дисциплине у којима ће они ових дана показати своје умеће, снагу и такмичарски дух", изјавио је председник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) Милан Kркобабић на отварању олимпијаде.

Он је додао и да су учешћем представника са Kосова показује да је Србија јединствена, "да не правимо поделе и да смо ми и наш народ са Kосова и Метохије једно".

Заменица градоначелника Ниша Душица Давидовић која је казала је да ће тај град увек дати снажну подршку свим иницијативама које промовишу културу, здравље и активности припадника трећег доба.

"Циљ организатора је и да укаже на проблеме са којима се старије особе у нашем друштву свакодневно сусрећу како би се створио амбијент за њихово равноправно и активно учешће у животу заједнице, промовисало и подстакло стваралаштво особа трећег доба и на тај начин се променила слика о старима и смањила дискриминација на основу година."

„ Брига о старијима и за старе је један важан стратешки задатак не само државе и републичке организације Савеза пензионера Србије која је потпуно укључена у све ове активности. Организација не пружа само материјалну, логистичку и сваку другиу подршку, већ третира мини олимпијаду, у оквиру републичке олимпијаде која се одржава крајем септембра, почетком октобра, као један важан метод рада пензионерске структуре", рекао је Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије.

Он је подсетио да у Србији живи преко милион и 700 хиљада пензионера, што је огроман број.

„ Држава која води бригу о социјалној политици мора да посвећује дужну пажњу пензионерима. Манифестацоја овакве врсте је типичан пример који одсликава да брига и зазаштита настаријих иде узлазном линијом, и ми ћемо настојати да и кроз неке допунске активности око предстојећег законског усклађивања пензија, побољшамо стандард најстаријих грађана“.

Физичка активност и здрави стилови живота немају алтернативе, сматрају представници трећег доба.

Previous
Previous

Покрет трећег доба: “Хоћемо да пензије дугорочно прате плате”

Next
Next

Илиндански спортски сусрети и “Песничка јесен” одржани у Сремским Карловцима